Alle artikler
Investering

Gøy å vite nøyaktig hva jeg investerer i

Fordi jeg kan få mer igjen for pengene mine ved å investere dem, gjør jeg gjerne det. Selv om det innebærer risiko.
Gøy å vite nøyaktig hva jeg investerer i
Lise Vermelid Kristoffersen
Gjesteblogger bak podcasten Pengesnakk

Publisert
25
.
04
.
2022
Lesetid
2 min
Sist oppdatert
25
.
04
.
2022
Gøy å vite nøyaktig hva jeg investerer i
Gøy å vite nøyaktig hva jeg investerer i

Mange er redde for å ta risiko med pengene sine, men risiko betyr også mulighet for bedre avkastning.

Sammenhengen mellom risiko og avkastning

Har jeg penger i banken min får jeg under 1% rente. Setter jeg penger i en bank som primært driver med forbrukslån kan jeg få over 2% rente. Det er ikke mye. Største delen av porteføljen min består av globale indeksfond. Da får jeg mer igjen for pengene mine enn om de stod i banken. Ulempen er den lange horisonten jeg må ha på sparingen. Aksjemarkedet svinger, og jeg må vite at jeg kan vente til markedet igjen svinger opp før jeg tar ut pengene mine. Å investere i enkeltaksjer krever mer av meg. Det innebærer også høyere risiko. Jeg har ikke tid eller kunnskap til å finne ut hvilke selskap som kommer til å gjøre det bedre enn forventet i tiden fremover.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan bli kvitt boliglånet raskest mulig som du kan lese om her!

Crowdfunding som investeringsform

Jeg har startet å investere i crowdlending via Monio. Der låner jeg ut pengene mine til små og mellomstore bedrifter i vekst. Jeg vet når jeg skal få pengene mine tilbake, og med hvilken rente. Dette er informasjon jeg finner i låneavtalen som jeg har med bedriften jeg låner penger til. Noen av lånene løper bare i seks måneder. De fleste jeg har investert i løper i to år. Når jeg investerer via Monio vet jeg også akkurat hva pengene skal brukes til, og hvordan jeg skal få de tilbake. Det gjør investeringsformen mye mer forutsigbar enn fondene jeg også investerer i.

Når jeg låner ut penger til bedrifter spekulerer jeg ikke i hvorvidt selskapene kommer til å gjøre det bedre enn forventet, slik som med aksjer. Jeg spekulerer bare i at de klarer å betale tilbake lånene sine. Går det utrolig bra med et selskap jeg har investert i, utgjør det ingen ting på min gevinst. Men går selskapene dårligere enn forventet, må de uansett betale tilbake lånene sine. Mine 9 utlån har i snitt en nettorente på 9,2% p.a.

Lånene du kan investere i via Monio har alle en nettorente på over 6,5%. Det er en risiko for at lån misligholdes. Enten helt eller delvis. Hos Monio er under 1,5% av lånene formidlet misligholdt. De fleste lånene er sikret med pant i eiendeler. Det gjør at selv om lånet misligholdes kan du få tilbake mye av dine investerte penger. Selskapene jeg låner ut penger til er små eller mellomstore, mange innenfor eiendomsutvikling. Det er gøy å tjene penger på å hjelpe bedrifter til å skape vekst! Jeg investerer helst i selskap som har en økonomisk sikkerhet. Jeg synes det er stas å være med å bidra til at små virksomheter får etablert seg. Spesielt når det også lønner seg for meg.

Innholdet i artikkelen er ikke finansiell rådgivning fra Monio. Husk at all form for investering innebærer risiko for å tape hele eller deler av det investerte beløpet.