Hvordan bli kvitt boliglånet raskest mulig

Er du interessert i et liv uten lån? Det er en stor frihet å ikke ha boliglån, men en stor jobb å faktisk kvitte seg med det. I alle fall hvis du, som mange andre, har et stort boliglån. I denne artikkelen gir gjesteblogger Lise deg tips for å bli kvitt boliglånet raskest mulig.
Hvordan bli kvitt boliglånet raskest mulig
Lise Vermelid Kristoffersen
Gjesteblogger bak podcasten Pengesnakk

Publisert
25
.
04
.
2022
Lesetid
3 min
Sist oppdatert
25
.
04
.
2022
Hvordan bli kvitt boliglånet raskest mulig
Gjesteblogger Lise

Hvis du ønsker å bli kvitt boliglånet raskest mulig må du gjøre lånet til en prioritet. Du må velge å prioritere låneavdrag over forbruk. Men før du retter alle tilgjengelige midler mot boliglånet må du huske på bufferkontoen din.

Det er smart å ha noen tilgjengelige midler. Skulle det plutselig være behov for en bilreparasjon eller hunden din blir syk, er det uheldig å måtte ta opp lån på boligen igjen. Så sørg for å ha en god buffer først.

Få oversikt over boliglånet

Neste steg mot gjeldfrihet blir å få oversikt over boliglånet. Ta kontakt med banken for å høre om du kan få en bedre rente på lånet enn den du har i dag. Lavere rente vil gjøre at mer av det du betaler inn går til faktisk nedbetaling og vil derfor gjøre nedbetalingstiden kortere. I nettbanken kan du se hvor lenge det er planlagt at du skal ha lånet. Sett deg et mål på hvor raskt du skal bli kvitt gjelden. Det er mer motiverende å jobbe mot et mål som er konkret!

Høyere faste avdrag

Finn ut hvor mye kortere nedbetalingstiden på lånet blir om du endrer de månedlige innbetalingene med kr 5 000, kr 10 000 eller kr 800. Selv blir jeg motivert av å se at den totale rentekostnaden synker om jeg betaler inn litt mer hver måned. Finn noe du kan prioritere bort i perioden du jobber for å bli kvitt boliglånet. Kan du droppe en kanalpakke til kr 249 i måneden kan du øke låneavdragene med samme beløp. Jo flere faste kostnader du dropper jo flere penger til lånet, og du er i god gang med å bli kvitt gjelden. Om du har en lønn som økes nå i høst kan du øke avdragene på boliglånet med det samme beløpet lønnen din øker. Det er smart sparing. Du kommer ikke til å savne penger du aldri har hatt. Invester i norske bedrifter og bidra til vekst.

Registrer deg som investor i dag!

Ekstra avdrag

Det går også an å betale inn mer på boliglånet uten å gjøre det fast. I nettbanken finner du muligheten til å betale inn ekstra avdrag. Sjekk opp om beløpet du setter inn faktisk blir et ekstra avdrag og ikke blir brukt til å dekke neste faste avdrag, og at du ikke betaler gebyr for ekstra avdrag. Finn noe du ikke trenger lenger i skapet, boden eller garasjen.

Ved å selge ting på nettet kan du få inn beløp som du så kan bruke til nedbetaling av lån. Sett av litt tid, ta fine bilder og beskriv det du selger godt. Får du igjen på skatten, får pengegaver til bursdag eller kanskje har du aksjer med utbytte? Dette er perfekte anledninger til å spytte inn litt ekstra på boliglånet.

Prioritering

Vi er alle ulike og prioriterer forskjellig. Rentene på boliglån er lave nå, og slik sett er ikke nedbetaling av boliglån det smarteste investeringsalternativet. Men å betale inn på boliglånet er helt risikofritt, og følelsen av å være gjeldfri er verdt mye. Jeg synes det er gøy å se lånet mitt minske i verdi, og det vil alltid være mer lønnsomt å bruke penger på gjeldsnedbetaling enn økt forbruk.

Smarte planer

Har du stort lån og ser at det tar årevis å betale det tilbake? Da vil det mest sannsynlig lønne seg å først investere pengene på annet vis for deretter å bruke pengene til å betale tilbake boliglån. Legg en plan for hvordan du vil investere pengene du kunne ha brukt på ekstra avdrag. Det kan for eksempel være investering i crowdlending i et par år eller i aksjemarkedet i 5-10 år før du så bruker avkastningen og sparepengene til å bli gjeldfri.

Lykke til med din gjeldsnedbetaling!

Lise har også skrevet om sin investeringsstrategi som du kan lese her!

Innholdet i artikkelen er ikke finansiell rådgivning fra Monio. Husk at all form for investering innebærer risiko for å tape hele eller deler av det investerte beløpet.