Alle artikler
Crowdfunding

Sparetipsene i trangere tider – slik kan du tjene på eiendom uten å eie

Når kostnadene øker, kan det være vanskelig å sette av penger til langsiktig sparing. Det kan imidlertid være svært gode grunner for å holde sparetrykket oppe også i tøffe tider.
 Sparetipsene i trangere tider – slik kan du tjene på eiendom uten å eie
Monio

Publisert
06
.
01
.
2023
Lesetid
4 min
Sist oppdatert
6
.
01
.
2023
 Sparetipsene i trangere tider – slik kan du tjene på eiendom uten å eie
TJENE UTEN Å EIE: Man kan tjene penger på veksten i eiendomsmarkedet, uten selv å eie bolig.

Det siste året har utgiftene i norske husholdninger økt markant. Økte strøm- og matvarepriser har ført til en presset økonomi for mange nordmenn.

Samtidig kan det være svært gode grunner til å fortsette å sette av penger til sparing, om man har rom for det.

– For dem som har vært vant til å spare, vil vi anbefale å fortsette å investere om det er rom for det. Man kan kanskje redusere investeringene sine, men man bør ikke stoppe nå. Det å spare og investere jevnt er viktig for den langsiktige, potensielle avkastningen.

Les mer og registrer deg som investor her!

Det sier Marius Dybdahl, CEO i investeringsplattformen Monio. Gjennom Monio kan man investere i eiendomslån. Crowdfunding av eiendomslån har historisk gitt en høy avkastning.

Vi har snakket med Kristian, Erlend og Anette om hvorfor de investerer noe av sparepengene sine hos Monio.  

Mer om deres strategier og mål for sparingen

Anette vil hjelpe barna med boligkjøp.

Anette er 54 år, bor i Bærum og jobber som Chief Commercial Officer.

– Mitt langsiktige sparemål er å kunne hjelpe barna mine med boligkjøp, og å ha en romsligere pensjonisttilværelse med muligheter for å reise og gjøre ting jeg har lyst til.

Hun har vært kunde hos Monio i to og et halvt år, og ble kjent med investeringsmulighetene der etter å ha googlet crowdfunding.

I tillegg til å ha investert i 16 ulike lån hos Monio, sparer hun på en rekke ulike måter.

– Jeg sparer faste beløp til fond og sparekonto hver måned. Jeg setter også inn maksbeløpet på IPS i desember hvert år, sier Anette.

– Jeg har også aksjer i selskapet jeg jobber i. I tillegg fordeler jeg det jeg har igjen av lønn og eventuelle bonuser, til å nedbetale boliglån, investere på crowdfunding-plattformer og sette inn på sparekonto, sier Anette.

Erlend fikk interesse for det å være økonomisk uavhengig
Erlend er psykolog, bor i Svolvær og er 40 år.

– Jeg ble interessert i FIRE, men egentlig bare i FI-delen, forteller Erlend. FIRE står for financial independence retire early, men det er altså den økonomiske uavhengigheten som er det viktigste målet for Erlend.

Han forsøker å spare 20 prosent av alt han tjener. Rundt 80 prosent av dette sparer han i fond.

– I dag sparer jeg for å sove godt og ha muligheten til å være uavhengig med tiden i fremtiden.

– Men jeg ønsket mer differensiering og derfor setter jeg inn rundt ti prosent i crowdfunding, sier Erlend.

Det resterende investerer han i enkeltaksjer og krypto, mest på grunn av egne interesser.

Han har vært kunde hos Monio de siste fire månedene og har investert i rundt fem eiendomslån.

– Det var god rente i forhold til risiko. Prosjektet virket aktuelt og jeg har tro på det, sier han om det første prosjektet han investerte i.  

Kristian sparer for å kjøpe egen bolig
Kristian er 21 år og studerer elektronisk systemdesign og innovasjon i Trondheim.

– På starten av året fyller jeg opp BSU. Deretter investerer jeg jevnlig i fond og crowdfunding i Monio. Jeg har også litt penger stående på sparekonto og i aksjer.

Han har investert i totalt 13 lån hos Monio siden han ble kunde for to år siden.

– De viktigste faktorene for meg når jeg skal investere i lån via Monio er risiko, avkastning og nedbetalingstid. Jeg ønsker størst mulig sannsynlighet for å få pengene til planlagt tid, samtidig som jeg ønsker god avkasting. Det som er veldig praktisk med Monio er investeringssiden, som gir full oversikt over når pengene skal komme inn på konto.

Han har et langsiktig mål med sparingen.

– Mitt langsiktige sparemål er å kjøpe egen bolig. Som student er Monio er en fantastisk måte å investere i boligmarkedet, uten egenkapital og inntekt til å kunne kjøpe selv. Gjennom investeringene mine er målet å bygge opp nok egenkapital til å kjøpe bolig så fort jeg er ferdig utdannet.

– Brukes som tillegg til fond og aksjer

Erfaring fra tidligere kriser tyder på at det kan lønne seg å investere også i urolige tider. Marius ser en utvikling hvor mange forsøker å spare mye penger i ung alder, for å bygge opp en solid buffer.

– Selv om ikke det for alle handler om å pensjonere seg som 40-åring, så er det en trend som nok er påvirket av FIRE-prinsippene, mener Monio-sjefen.

Utforsk spennende investeringsmuligheter her!

Forkortelsen FIRE  står for «financial independence, retire early» og handler om å sette av en stor del av inntekten sin fra ung alder for å oppnå økonomisk uavhengighet og trygghet tidlig.

– En del av dem som sparer gjennom Monio, bruker det som et tillegg til sparing i fond og aksjer. De kan se på det som enda en måte å diversifisere investeringene sine på og dermed redusere risikoen.

Gir flere muligheten til å tjene på eiendom

Eiendomsbransjen har vært et trygt sted å plassere sparepenger i lang tid. Men billetten for å være med på veksten, har blitt stadig dyrere.

– Ved å investere i eiendomslån kan flere tjene penger på det robuste eiendomsmarkedet i Norge. Mange har tjent mye på eiendom, men til en veldig høy inngangspris. Ved å investere i eiendomslån kan inngangsprisen være en tusenlapp, forteller Marius.

Gjennom Monio har det blitt investert over 800 millioner kroner i 400 ulike eiendomslån.

– Det vi gjør er egentlig å demokratisere mulighetene til å tjene penger på eiendomsprosjekter, sier Marius Dybdahl, som har troen på investeringsformen vil øke i popularitet de kommende årene.

– Vi tror markedet for denne typen investeringer vil øke med fire- eller femgangeren de neste årene.


Nå kan du få høyere avkastning

Ett moment som er viktig å tenke over, er at når prisnivået og risikoen øker i markedet, så øker også lånerenten for bedriftene.

– Monio forsøker å speile rentenivået som er på våre kampanjer med risikoen i markedet og prosjektene, sier Marius Dybdahl.

Han påpeker at investorene dermed får bedre rente på plattformen for tiden.

– Våre prosjekter har sikkerhet i fast eiendom. Det gir som regel våre investorer lavere tap enn prosjekter som ikke har samme type sikkerhet.

Dybdahl mener derfor det er mange gode eiendomsprosjekter i markedet som nå kan gi investorene en god rente, sett opp mot risikoen for tap i disse prosjektene.

Fem grunner til å investere via Monio

Monio er heleid av SpareBank1 SR-Bank og har konsesjon fra Finanstilsynet. Deres filosofi er at selv den semiprofesjonelle investoren kan tjene penger i eiendomsmarkedet ved å plassere penger i crowdfunding av eiendomslån. Så hvorfor bør man investere via Monio?

  • 1. Høy gjennomsnittlig rente
  • 2. Lavt forventet tap pga. sikkerhet i fast eiendom
  • 3. Månedlig tilbakebetaling av renter
  • 4. Mulighet for risikospredning - mange ulike prosjekter
  • 5. Lav minimumsgrense for investering på 1000 kroner
Innholdet i artikkelen er ikke finansiell rådgivning fra Monio. Husk at all form for investering innebærer risiko for å tape hele eller deler av det investerte beløpet.